· Approach ·

· Approach ·

inspired woodwork · Since 2004


D e s i g n  –  B u i l d


·  Architectural millwork in the stunning interior  ·


Paul Janus Building Arts views architectural woodwork as means to a greater end, and believes expert craft is not alone in guaranteeing success.  It is integration, space use, and design strategy that catalyzes ‘well-made’ into the splendid interior.

  




PROJECT ST
UDY: 
North Stamford, CT

Project Overview —  A home showing the effects of a large family over time
Project Site  —  Great room/ Dining room/ adjoining Foyer and Staircase
Project —  Client wanted a fresh start, and an interior that could get in front of their busy family’s lifestyle

Project design notes:

√    Architectural character beckoned, though my first impression was the space felt dark. While two oversized windows belied this feeling, the northerly/ always-indirect exposure of those windows said otherwise.  The issue was magnified by the facade’s deep porch overhang, and cinched by the (beautiful but) heavily-wooded site of tall oaks. The interior was dim, and no amount of new paint, drapery or trimwork was going to change that.

√    In arriving to meet I recalled dormers on the roof directly over the first floor.  I asked to see the attic space above these rooms, and was delighted to find the attic awash in light!!  Two dormer-windows, situated high above the porch shade saw past the trees to skylight.

√    The idea immediate: open the spaces below to the attic windows above.  It’s useful to note that a common issue with skylights is they often have the opposite issue of too much light tracking all day across furnishings and fading them, to commandeer the room’s mood with whatever the day’s like outside.  This is evidenced by the protection available to combat including retractable window shades and laminated films that block UV.  The beauty of north-facing skylights however avoids this and instead allows even, indirect sun all day regardless of the weather.  (It’s why artist studios are always north-facing!)

√    We discussed use of the rooms for traffic flow, lighting, and color.  Drawings were developed and presented to show a floor plan and millwork design that satisfied these goals

√    Solution —  The finished space presents two vaulted clerestories offering dynamic height and abundant natural light across the interior — these changes were introduced through the use of architectural millwork.   

(Some years later, Architectural Digest wrote an article on the use of clerestory windows)

inspired woodwork · Since 2004


E a r l y   I n t e g r a t i o n


·   Millwork statements with unmatched grace and reach   ·


Paul Janus Building Arts folds millwork into early-phase construction to realize cost savings in delivery, and hidden potential in outcome:

√    Integrating new additions into the whole

√     Integrating lighting, switching and vent ducts

√     Integrating windows, room entries and structural supports

√     Integrating staircase layout and detailing

 



 
PROJECT STUDY
Cold Spring, NY

Project Overview  —  Millwork planning for new construction in preparation for design and build.
Project Site  —  Multiple rooms in residence including the foyer entry, dining and living rooms, and master bedroom.
Project —  Work for previous-client downsizing and building new home.

Project design notes:

√     Review of building plans while the client was in later-stage of costing general construction.

√     We discussed a range of opportunities for millwork and associated costs.  Budget was outlined and strategy defined to finish the space at a level the client desired.

√     Plans were marked-up with specification to show changes that impacted millwork goals.  Unnecessary trim shown in the original plan was marked for omission, which accelerated the project calendar and earned a credit for the omission.

√     Millwork was cost-out and calendared to start at house closing, and contact continued through general construction to confirm framing and electric rough-in were correct.

√     Millwork shop drawings allowed for millwork assembly off-site and prior to install, saving client delivery time and cost.

inspired woodwork · Since 2004


S u p p o r t  –  B u i l d


·  Delivering your vision’s success  ·


Paul Janus Building Arts builds for clients ready with design drawings in place and does so keeping their aesthetic vision in focus.  Support planning can include:

√     creating measured shop drawings from sketches

√     highlighting gains in fabrication quality and efficiency

√     providing assembly details

 


 


 
PROJECT STUDY: 
Hastings-on-Hudson, NY

Project Architect  —  Barbara Corwin LEED AP, New York

Project Overview  —  Architect referred project, whose design was approved prior to meeting client.

Project Site  —  A large staircase hall in a more than century-old and highly appointed home.

Project  —  20 lineal feet of new casework running floor-to-10’ ceiling integrating gilded display cabinet provided.  An interior already rich in presence would demand a similar aesthetic and level of finish quality.

Project design notes:

√     Architect provided design elevations showing core component layout with gilded case, and detailed lighting and carved moldings usage. Established was the idea the casework was always part of the home, and the gilded piece had always been paired with the casework.

√     Architect plan’s dimensions were schematic conveying concept proportion and balance. Actual dimensions would vary, but this would serve as guide to relate recommended modifications against.

√     I measured the site and recorded significant settling including floors far out of level, walls out of plumb, and plaster and lathe walls that weren’t straight. This is not uncommon for buildings this age, and it’s a reality that is always at odds with building square. When the work is wall-to-wall and floor-to-ceiling, it’s critical for design planning to have reconciliation in mind.

√     Project change: With schematics and a measured sense of the building in hand, my interest turned to the two piers that ‘bookended’ the casework either end.  Nearly 10’ tall, the piers were not straight or plumb.  In consideration, one could see this lovely casework ending in an uneven floor-to-ceiling gap at each pier.  Scribing a fill piece would likely leave the casework looking added vs part of the building.

√     Clarification on an approach to fix was conceived to include the piers as part of the casework as solution.  I recorded measurements, created drawings, costed the change, and contacted the architect. We weighed the issue’s impact, and reviewed the suggested workaround.  In agreement, the idea was presented to the client.

√     Drawings and budget were approved; entire project was built off-site and delivered in total for install.  The project and collaboration was a pleasure to be part of, and the architect’s and clients’ delight on completion an inspiration.

inspired woodwork · Since 2004


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save